Van 2 tot en met 20 oktober namen tien scholen uit onze gemeente deel aan de veertiende editie van het project 'Jeugd en toegankelijkheid'. Mensen met een handicap lieten de leerlingen kennismaken met de beperkingen die zij dagelijks ervaren door de onaangepaste omgeving.
Het project leerde kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar beter omgaan met mensen met een handicap. De kinderen ontdekten dat mensen met een handicap gelijkwaardig zijn en dat ook zij recht hebben op een omgeving die voor hen bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is.
Op pad met een handicap
In de namiddag gingen de kinderen zelf op pad met krukken, blindenstok of rolstoel. Daarbij onderzochten ze private en openbare gebouwen op toegankelijkheid. Zo ondervonden ze aan den lijve hoe bereikbaar hun omgeving en enkele gebouwen zijn voor mensen met een handicap.
Rapport toegankelijkheid
Aan de hand van hun ervaringen goten de leerlingen hun bevindingen over de toegankelijkheid van hun school of schoolomgeving voor mensen met een handicap, in een rapport. Dit rapport werd op donderdag 30 november, tijdens de slothappening, door de leerlingen voorgelezen en overhandigd aan het gemeentebestuur.
Deelnemende scholen
Volgende scholen namen deel aan het project: vrije basisschool Wezel, vrije basisschool De Toren (Achterbos), gemeentelijke basisschool Klim-Op (Ginderbuiten), gemeentelijke basisschool Mozawiek (Ezaart), vrije basisschool Rozenberg, vrije basisschool Stapsteen (Sluis), gemeentelijke basisschool De Zandloper (Rauw), Sint-Jan Berchmanscollege, basisschool van het gemeenschapsonderwijs 't Egeltje (Achterbos) en vrije basisschool Millekemol (Millegem).
Het project 'Jeugd en toegankelijkheid' is een initiatief van de dienst seniorenplus in samenwerking met de adviesraad voor personen met een handicap.